DJ MISS UNYK


PUBLICATIES

   

HOME

BIO

RADIO

BAND

TOP 10

FOTOS

NIEUWS

UITTIPS

VERTALING

PRIVÉ

LINKS

E-MAIL

GASTENBOEK
 


 

Mode, Wandel - en Salsapassen in Barcelona
BCN, de meest zuidelijke stad van Noord Europa, Barca, de stad der wonderen, vele namen die staan voor een stad: Barcelona. Ik ben er een weekend lang, in deze hoofdstad van Catalonie, en ik ga op stap met inwoners van Barca die de stad ieder op hun eigen manier kennen. Eerst met Marcella, een model, die alles weet van deze stad met zijn obsessie voor stijl. We beginnen op de Avinguda Diagonal, een chique avenue met dito merken, zoals Calvin Klein, Armani, Versace en Gucci. Langzaamaan dwalen we af richting de kleine straatjes rond de Ramblas, de boulevard die zijn naam dankt aan de kanaalbedding die hier ooit liep. Hier vinden we de nieuwste sieraden in de Carrer del Call, veel cd-winkels in Carrer del Tallers en andere leuke zaakjes, waaronder de bekende Zara en H&M. Tussendoor eten we een lekker broodje bij Subway, waar we met een minicard 10% korting krijgen.

Onder het winkelen valt de mooie architectuur mij direct op en we nemen ons voor om de volgende dag de toeristische bus vanaf Plaza de Catalunya te nemen. We volgen beide routes en zien in een klap bijna alle bezienswaardigheden. Een tip: mocht je de tijd hebben, koop dan een tweedaagse pas voor bezichtiging van al het moois in deze stad. Het is vooral gevormd door het Modernisme, de Catalaanse variant van Jugendstill, met Gaudi als bekendste kunstenaar. Gaudi heeft Parc Guell, Casa Battlo, Mila en beroemde kathedraal Sagrada Familia gecreeerd. Het enorme bouwwerk - zonder rechte lijnen, want die bestaan in de natuur ook niet - heeft hij helaas niet af kunnen maken. We hebben zin in een mooi uitzicht, maar niet in trappen klimmen, dus gaan we met de kabelbaan naar de berg Tibidabo, alwaar we vanaf 532 meter hoogte de stad bekijken en tijdens de afdaling Mirablau induiken. Tot vijf uur in de ochtend blijven we hier hangen en genieten van de Latijns-Amerikaanse muziek bij een schitterend uitzicht.

Om het echte eten van Barcelona te proeven, sluit ik me aan bij Juan, de receptionist van het hotel. Hij neemt me mee naar een tapasbar vlakbij de Ramblas, aan de kant van Plaza de Catalunya. We eten ons de tapas goed smaken en vervolgen te voet onze weg over de Ramblas naar Plaza Reial, waar we jazz -en danceclub Jamboree onveilig gaan maken, met dank aan Verdes Records voor het gratis pasje. Beneden swingen we op funky r&b-swing en boven leven we ons uit op latin & wereldmuziek. Van al dat dansen heb ik trek gekregen in churros, een gefrituurd Spaans gebakje met kaneelsuiker.

Om het vet er weer af te dansen ga ik op stap met Gerald y La Ritmica. Onderweg laat hij zijn cd horen en we komen in de stemming voor Salsa in Port Olympique. Als het te druk wordt, rijden we door naar Antilla, een stukje Antillen in Spanje, waar heel wat grote salsa-artiesten hebben opgetreden heeft en we dansen we tot onze voeten niet meer willen. En zo komt er helaas een einde aan mijn verkenningstocht door Barcelona, alhoewel mijn voeten blij zijn dat ik weer huiswaarts keer.

Ook te lezen op Latin magazine
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The Big Apple...
...La Gran Manzana
Nieuw Amsterdam...


Het is de eerste keer dat ik in deze Amerikaanse stad loop en wat een rare gewaarwording. Het is net of ik alles al ken. Uiteraard zie ik in Nederland regelmatig tv-beelden uit deze bruisende stad, waar dagelijks opnames van diverse series en talkshows plaatsvinden. Het voelt dan ook alsof ik op een grote filmset rondwandel. Zelfs de stoom uit de roosters naast de stoeprand bestaat echt.

De komende dagen verken ik deze multiculturele stad op verschillende niveaus: kleding, cultuur, kunst, muziek en omdat de stad nooit slaapt: het nachtleven. De beste manier om de stad te verkennen is natuurlijk lopend, maar aangezien de stad New York bijna 500 vierkante kilometer beslaat, is de metro een goed alternatief. Een plattegrond kun je gratis afhalen bij het Times Square Information Center op de 7th avenue, tussen de 46st en 47th Street.

Shopaholic
Mijn Newyorkse vriendin Gina neemt mij mee op koopjesjacht langs bekende warenhuizen, zoals Banana Republic, Bloomingdales en Macy's. Merkkleding is hier een stuk goedkoper. Zeker nu de euro sterk staat, is het heel voordelig om hier jouw garderobe te vernieuwen. Hetzelfde geldt voor muziekliefhebbers, cd's koop je hier voor de helft van de prijs in Nederland. Zeer interessant als je een collectie op wilt bouwen, is 10th Avenue. Begin bij het Port Authority Bus Station, tussen 8th en 9th Avenue, loop in westelijke richting naar 10th Avenue (Amsterdam avenue) en sla rechtsaf naar het noorden. Het walhalla voor iedere cd-freak ligt nu aan je voeten. Links of rechts, het maakt niet uit, op elke hoek zit een cd-zaak. In sommige winkels kun je niks kopen, omdat zij bestemd zijn voor de groothandel. Vaak staat dit bij de ingang op bordjes aangegeven. Het enige wat je nu nog tegen kan houden, is de invoerlimiet van de douane die 175 euro bedraagt.

Brood aan een stokje
Voordat onze portemonnee helemaal leeg raakt, gaan we eerst onze lege magen vullen met wat voedsel. Hier is absoluut geen gebrek aan. Een stad waar zoveel culturen samensmelten, brengt uiteraard een varieteit aan recepten met zich mee. Zo vind je op iedere hoek van de straat een karretje waar je koffie, pretzels, donuts of andere lekkernijen kunt kopen. Kraampjes met fruit, waar onder andere appels, bananen en aardbeien uitgestald liggen, staan om de paar blokken opgesteld. Gezichtsbepalend voor het Amerikaanse landschap is toch wel Ronald de grote kindervriend en menig ander snelvoedselbedrijf zoals Wendy's, Dunkin' Donuts en natuurlijk Starbucks voor een snelle kop koffie en een bagel. Wat trouwens een van de Joodse aanwinsten in deze stad is. Het gat in dit broodje stamt nog uit de tijd dat venten op straat verboden was en de bagel aan een stok snel op te pakken was. Heden ten dage zie je nog veel Joodse mannen met baard en keppeltje lopen, maar dan zonder de verstokte bagels.

Bakermat van cultuur en salsa
De stad bevat veel wijken waar alle culturen hun plekje vinden. De Chinezen huizen downtown, net onder Little Italy, in Chinatown bij de Manhattanbridge. Aan de andere kant van Manhattan, rond 116th Street en 2nd Avenue, waar de Nuyorican salsa in de jaren zestig/zeventig ontstaat, bevindt zich Spanish Harlem. Deze wijk is bekend geraakt door pianist en arrangeur Oscar Hernandez, oprichter van het Spanish Harlem Orchestra. We brengen een bezoek aan de muziekzaak El Barrio op 116th Street en lopen gelijk door naar Casa Latina, dat zich op dezelfde straat aan de oostzijde bevindt. Deze zaak verkoopt naast cd's ook muziekinstrumenten van het merk Latin Percussion. We bevinden ons nu vlakbij het Central Park, een groots aangelegd recreatiepark ideaal voor een wandeling, skatetocht, zonnebad of picknick. In het midden van het park halen we in de 'Dairy' informatie over verschillende muzikale en theateractiviteiten in het park. Vanaf hier lopen we in oostelijke richting, om een bezoek te brengen aan de kleine dierentuin, waar een luie ijsbeer en wat andere dieren hun tijd doorbrengen. Aan de oostelijke kant van het park, op 5th Avenue, zijn meerdere musea gesitueerd: Het spiraalvormige Guggenheim Museum ontworpen door Frank Lloyd Wright, het Joods Museum met 4000 jaar Joodse plechtigheden en cultuur, het Whitney Museum met onder anderen Edward Hopper en helemaal bovenin het Museo del Barrio met Latijns-Amerikaanse volkskunst.

Van hoogtepunt naar dieptepunt
Het voormalig populairste uitkijkpunt van de stad is nu het laagste punt van de stad geworden. Ik heb het over Ground Zero, het gebied waar voorheen de Twin Towers stonden. Het maakt grote indruk om daar rond te lopen, het verdriet te voelen en de bedrijvigheid te zien om iets nieuws op te bouwen. Wanneer we ons losrukken van deze ellendige plek, steken we de straat over naar Century 21, een waar paradijs voor winkelfanaten. Laat je niet misleiden door de chaotische uitstraling, want in dit warenhuis kun je veel designerkleding voor een spotprijs aanschaffen. We blijven in de wijk Lower Manhattan en gaan een hapje eten bij Remy Lounge. Na een overheerlijk maal dalen we de trap af naar de club en vermaken ons prima op de klanken die DJ Armando en Ray Vazquez ten gehore brengen. Een dag later kun je na vijf uur gratis naar Eddie Batiz luisteren tijdens Fridays after work. Deze club is iedere dag van de week open, maar alleen op woensdag, donderdag en vrijdag ligt de nadruk op salsa, bachata, merengue en aanverwante stijlen. Na ongedwongen (voornamelijk op 1) te hebben gedanst, vertrekken wij richting onze slaapplaats.

Romantisch uitzicht
Hotels zijn duur in New York en als je niet al teveel geld wilt uitgeven aan een overnachting, adviseer ik je een hostel te nemen. Reken op een hok ter grootte van een bed waar je nog net je kont kunt keren. Uiteindelijk zijn we in New York om de stad te ervaren en dan doet de slaapplek er niet toe. Na een korte nachtrust bestaat ons ontbijt uit bagels met roomkaas, die we bij de goedkope Jack's World hebben gekocht. Nadat we gisteren onze nek hebben verrekt met het kijken naar al die wolkenkrabbers, willen we nu graag naar beneden kijken. Dus lopen we naar het Empire State Building op de hoek van 34th Street en 5th Avenue. Op de 86e etage denken we aan Cary Grant, die vergeefs wacht op Deborah Kerr in 'Affair to remember' en ook aan de gewichtige ontmoeting tussen Tom Hanks en Meg Ryan in 'Sleepless in Seattle'. Kortom de romantiek is aanwezig, mits het niet waait, regent of sneeuwt, want dan is het geen pretje om zo hoog boven straatniveau te verkeren. We landen weer met beide voeten op de grond en besluiten die avond onze dansschoenen mee op stap te nemen.

Dansend de week door
In deze salsastad kun je kiezen waar je heen wilt. Op maandag kun je bij SOB's (Varick Street, metro 1 of 9 uitstappen op Houston Street) spetterende concerten meemaken, zoals Wayne Gorbea, Susie Hansen of Jimmy Bosch. Een dag later en op zaterdag treden in de Copacabana, tegenwoordig te vinden op West 34th Street vlakbij de Lincoln Tunnel, bekende bands op. Denk aan Johnny Pacheco, Tito Nieves of El Gran Combo. Op woensdag organiseert Vicki Sola in la Maganette (3rd Avenue hoek 50th Street) een avond met live band en een dj die charanga, klassieke salsa and cha cha cha draait voor het middelbare publiek dat vooral op 1 danst. Daarna dalen we twee straten af naar Latin Quarter voor het volgende salsaoptreden. LQ zit tegenwoordig op Lexington Avenue tussen de 47th & 48th Street. Andere clubs waar je salsa kunt dansen zijn onder andere Gonzalez Y Gonzalez, Babalu en Nell's. Voor alle clubs geldt nette kleding en schoenen en bij sommige moet je je ook kunnen identificeren.

Voor een city trip New York kan ik je aan raden om buiten een dosis energie en je wandelschoenen, gezien het aanbod van leuke salsa locaties zeker ook je dansschoenen mee te nemen. En het enige advies dat ik kan geven is: neem een hap uit deze grote appel en geniet van alles wat deze stad je te bieden heeft!
Ook te lezen op Latin Magazine
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceu
Artiest: Ceu
Jaar van uitgave: 2005
Stijl / soort muziek: Braziliaans: samba, soul, afro-beat, electro-jazz
Winkelwaarde: 20 euro
Aantal nummers: 15
Tijdsduur: 50.49 minuten
Dansniveau: niet van toepassing
Website: www.oplus.org

De eerste cd van de Braziliaanse Maria do Ceu Whitaker Pocas kan ons misschien wel tot in de Ceu (Portugees voor hemel) brengen. Ze maakt gebruik van haar muzikale erfenis en getalenteerde musici zoals Beto Villares en levert een gevarieerde cd met mede- of zelfgeschreven nummers en covers af. Ze zingt zeer mooi en ingetogen 'Concrete Jungle' alsof ze Bob Marley's vrouwelijke verschijning is. Na een bezoek aan New York richt ze haar eerste sambafunk band op in Sao Paulo en voegt ze zich bij een andere band, die zich bezighoudt met elektronische muziek. Hier is een soort Braziliaanse Portishead uit voortgekomen met heerlijke relaxte muziek. CeU is pas 23, dus wie weet wat we nog kunnen verwachten van deze hemelse vrouw.
Ook te lezen op Latin Magazine
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen: Bericht aan DJ Miss Unyk

 

HOME

© DJ Miss Unyk april 2006 - 20 10 2010